Vă invităm să descoperiți spațiul dedicat istoriei recente a Justiției în județul Alba, care a fost amenajat în incinta sediului Tribunalului Alba, la parter.
PERENITATEA JUSTIŢIEI ÎN SIMBOLURI
Persistența simbolurilor justiției, de-a lungul veacurilor, este o dovadă a perenității ideii de Justiție, oamenii căutând întotdeauna Dreptatea, în același timp valoare morală și valoare juridică.
O parte dintre aceste simboluri au fost preluate și pe alte însemne ale justiției, cum ar fi:
Insigna judecătorului
|
Sigla Tribunalului Alba |
1. Zeița Themis - simbol al dreptății divine în mitologia greacă.
Imaginea acesteia întruchipează și în prezent caracteristicile unui act de justiție fundamentat pe lege (reprezentată de cartea pe care zeița se sprijină) fiind înfățișată ca o femeie legată la ochi (simbolizează imparțialitatea instanței) ținând într-o mână o balanță (echilibru și egalitate în drepturi) iar în cealaltă mână, o sabie (ce reprezintă forța de constrângere a Statului, asigurând respectarea legii, a drepturilor și a intereselor cetățenilor).
2. Scaunul de judecător – simbol al puterii dar și al responsabilității judecătorului.
Amplasat la prezidiul de unde completul de judecată împarte dreptatea, scaunul reprezintă un simbol al puterii dar și al responsabilității ce se așterne pe umerii judecătorului, ce este chemat să aplice Legea, soluționând diversele conflicte juridice care pot apărea. Chiar dacă în prezent scaunele întâlnite în sălile de judecată sunt unele moderne, imperativul unei judecăți drepte a rămas același.
3. Biroul de judecător – un element esențial pentru efectuarea activității de judecată.
Este locul unde judecătorul studiază dosarele, redactează hotărârile judecătorești, efectuează cercetarea actelor legislative pentru aplicarea acestora la cazul dedus judecății, realizând astfel raționamentul logico-juridic ce se concretizează în procesul deliberativ și ulterior în pronunțarea hotărârii.
4. Mașina de scris – una dintre cele mai importante invenții ale lumii moderne care a stat la baza procesului de comunicare.
A fost utilizată în prima perioadă a tehnoredactării documentelor și a reprezentat un progres ce a permis păstrarea unor copii lizibile ale actelor întocmite precum și redactarea mai rapidă a acestora. De-a lungul timpului, acestea au cunoscut o evoluție continuă, caracteristicile lor tehnice fiind îmbunătățite mereu, renunțând-se la acestea doar odată cu utilizarea pe scară largă a unităților Personal Computer, începând cu anii 2000.
Obiectele ce compun acest „colț de istorie” a justiției în județul Alba ne amintesc de eforturile înaintașilor întru realizarea unui act de justiție de calitate, mereu fundamentat pe dispozițiile legale, eforturi pe care astăzi, fără a uita sacrificiile de până acum, suntem chemați să le ducem mai departe, utilizând mijloace mai moderne, dar păstrând aceleași principii ale unui act de justiție efectuat în serviciul cetățeanului.