SUUM CUIQUE TRIBUERE!
Sigla astfel creată își propune să preia, într-o formă stilizată, simboluri precum virtutea, dreptatea, independența și imparțialitatea justiției și implicit a Tribunalului Alba, după cum urmează:
- În partea de sus a siglei este inscripționată titulatura instanței – Tribunalul Alba.
- În centrul siglei, asigurând fundalul acesteia, este poziționată Zeița Themis, un personaj mitologic care a reprezentat în mitologia greacă personificarea ordinii divine, a legii și a obiceiurilor iar în conștiința colectivă actuală justiția. Modelul figurativ al fundalului siglei este configurat de o femeie severă, legată la ochi, purtând într-o mână o balanță, iar în cealaltă o sabie. Semnificația acestor simboluri este următoarea: eșarfa care acoperă ochii zeiței şi balanța sugerează funcția esențială a judecătorului, aceea de a spune dreptul- jurisdicţio - în condiții de independență și imparțialitate. Astfel, în examinarea cauzelor judecătorul trebuie să cântărească drepturile și interesele fiecărei părți, fără să țină seama de considerațiuni străine procesului, oricare ar fi ele. Sabia semnifică executarea silită.
- În partea de jos a siglei este inscripționat citatul latin „Suum cuique tribuere”, „fiecăruia ce este al său” este unul dintre cele trei precepte fundamentale de drept roman, formulate de Ulpian astfel: „Iurus praecepta sunt: haec: honeste vivere, neminem laedere, suum cuique tribuere”, care se poate traduce literar: „Preceptele dreptului sunt: a trăi cinstit, a nu vătăma pe nimeni, a da fiecăruia ce-i al său”;
- Toate aceste elemente sunt încadrare într-un cerc. Cercul este simbolul eternității, al echilibrului şi al egalităţii. Ca reprezentare, cercul îl invită pe observator să pătrundă în interiorul său, punând astfel în valoare zeița justiție. Cercul și panglica ce se regăsește la baza acestuia sunt reprezentate cu aceeași culoare cu baveta judecătorului de Tribunal.
- Din punct de vedere cromatic, sigla combină culoarea albă și culoarea roşu-ciclamen, aceasta fiind consacrată legislativ prin art. 4 alin. 2 din H.G. nr. 725/1993, pentru baveta judecătorului de tribunal. Culoarea albă este un simbol al purității, al adevărului dar și al păcii, iar roşu-ciclamen este considerat dătător de putere, vital, fiind deci o culoare care captează foarte repede atenția.